EPISOD 1  |  EPISOD 2  |  EPISOD 3  |  EPISOD 4  |  EPISOD 5  |  EPISOD 6  |  EPISOD 7EPISOD 8
EPISOD 9EPISOD 10  |  EPISOD 11EPISOD 12EPISOD 13

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Untuk Ikan

Ikan Siakap

1 ekor

i. perapkan ikan bersama jus limau, garam dan lada

Tepung jagung

1 cawan

ii. gaulkan bersama tepung dan goreng dengan minyak

Garam

Secukup rasa

yang banyak dan panas

Lada Putih

Secukup rasa

 

Jus limau

2 sudu besar

 

Untuk Kuahnya

Bawang merah (dicincang)

3 biji

i. panaskan minyak dan tumis bawang merah dan bawang

Bawang putih (dicincang)

6 ulas

putih

Cili padi (dicincang)

6 biji

ii. masukkan cili padi, serai dan bunga kantan

Serai (dicincang)

2 batang

iii. masukkan pula sos cili, sos tomato, koko dan sos tiram

Daun ketumbar (dicincang)

50 gm

iv. kemudian masukkan coklat, gula dan minyak bijan

Sos cili

2 sudu besar

v. akhir sekali masukan daun ketumbar dan tuangkan

Sos tomato

1 sudu besar

keatas ikan yang telah digoreng

Pes Koko

1 sudu kecil

 

Sos tiram

1 sudu kecil

 

Minyak bijan

1 sudu kecil

 

Gula

1 sudu besar

 

Coklat butang

1 sudu besar

 


Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Tepung gandum

100 gm

i. campurkan tepung, gula kastor, telur dan garam

Susu UHT

250 ml

ii. Masukkan serbuk koko dan kelapa muda parut

Telur

1 biji

iii. perlahan-lahan masukkan susu dan mentega cair dan

Mentega Cair

20 gm

biarkan rehat seketika

Gula kastor

50 gm

iv. didalam periuk tak melekat panaskan lemak koko dan

Garam

Secukup rasa

tuangkan adunan lempeng

Serbuk koko

1 sudu kecil

v. angkat dan hidangkan bersama madu

Kelapa muda parut

2 sudu besar

 

Madu

2 sudu besar

 

Lemak koko

1 sudu besar

 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi