Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Kuew Tiaw |
Kuew Tiaw |
400 gm |
i. Panaskan minyak
didalam kuali |
Minyak masak |
1 sudu besar |
ii. masukkan kuew tiaw dan coklat putih |
Minyak bijan |
1 sudu kecil |
iii. tuangkan minyak bijan dan angkat serta
letakkan di |
Coklat putih |
1 sudu besar |
dalam pinggan |
Untuk kuah |
Udang |
100 gm |
i. tumis bawang merah dan bawang putih |
Sotong |
100 gm |
ii. masukkan sotong, udang dan bebola ikan |
Bebola ikan |
100 gm |
iii. masukkan sos tiram dan stok ayam
|
Lobak merah (hiris) |
½ biji |
iv. selepas itu masukkan semua sayur-sayuran |
Kailan |
50 gm |
v. Perasakan bersama garam dan lada putih.
Hidangkan |
Jagung muda |
80 gm |
bersama kuew tiaw |
Lemak Koko |
1 sudu besar |
|
Bawang merah |
2
biji |
|
Bawang putih |
2 ulas |
|
Tepung (dicampur air) |
2 sudu besar |
|
Sos tiram |
1 sudu besar |
|
Stok ayam |
1 cawan |
|
Garam |
Secukup rasa |
|
Lada putih |
Secukup rasa |
|