EPISOD 1  |  EPISOD 2  |  EPISOD 3  |  EPISOD 4  |  EPISOD 5  |  EPISOD 6  |  EPISOD 7EPISOD 8
EPISOD 9EPISOD 10  |  EPISOD 11EPISOD 12EPISOD 13

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Kuew Tiaw

Kuew Tiaw

400 gm

i. Panaskan minyak didalam kuali

Minyak masak

1 sudu besar

ii. masukkan kuew tiaw dan coklat putih

Minyak bijan

1 sudu kecil

iii. tuangkan minyak bijan dan angkat serta letakkan di

Coklat putih

1 sudu besar

dalam pinggan

Untuk kuah

Udang

100 gm

i. tumis bawang merah dan bawang putih

Sotong

100 gm

ii. masukkan sotong, udang dan bebola ikan

Bebola ikan

100 gm

iii. masukkan sos tiram dan stok ayam

Lobak merah (hiris)

½ biji

iv. selepas itu masukkan semua sayur-sayuran

Kailan

50 gm

v. Perasakan bersama garam dan lada putih. Hidangkan

Jagung muda

80 gm

bersama kuew tiaw

Lemak Koko

1 sudu besar

 

Bawang merah

2 biji

 

Bawang putih

2 ulas

 

Tepung (dicampur air)

2 sudu besar

 

Sos tiram

1 sudu besar

 

Stok ayam

1 cawan

 

Garam

Secukup rasa

 

Lada putih

Secukup rasa

 


Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Cip Coklat

100 gm

i. untuk intinya campurkan cip coklat, cip coklat putih,

Cip Coklat putih

100 gm

kismis, kacang walnut dan madu

Kulit Wantan

1 keping

ii. masukkan sesudu kecil kedalam kulit wantan dan

Kacang Walnut (dicincang)

200 gm

bungkuskan kemas

Madu

20 ml

iii. goreng dengan minyak yang panas

Kismis

2 sudu besar

 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi