Makanan pembuka selera menggabungkan makanan laut
seperti udang, ikan dan ketam. Kesemua makanan laut ini
dicincang lumat dan kemudiannya digaul bersama serbuk
roti dan telur. Disediakan secara traditional namun
mempunyai sedikit sentuhan moden bagi menambah
kelazatannya. Sos coklat pula mengabungkan sos cili, sos
tomato dan juga serai dimasak dengan perlahan untuk
lebih enak.
Bahan
Kuantiti
Cara-cara
Bergedil Makanan Laut
Isi Ketam
300 gm
i. cincang isi ketam, ikan, udang dan gaul
sebati
ii. masukkan mayonis, serbuk roti, telur, daun
bawang dan bawang goreng
iii. Masukkan garam secukup rasa dan bentukkan
bulat
iv. celupkan kedalam telur dan goreng dengan
sedikit minyak
Isi Ikan
200 gm
Isi Udang
200 gm
Mayonis
2 sudu besar
Serbuk roti
1 sudu besar
Telur
2 biji
Daun Sup
10 gm
Bawang Goreng
10 gm
Garam
Secukup rasa
Lemak Koko (untuk mengoreng)
Sos Coklat Pedas Manis
Sos Chili
3 sudu besar
i. tumis bawang merah dan bawang putih
ii. masukkan serai dan biarkan seketika
iii. masukkan sos chili thai, sos coklat dan sos
tomato
Bawang Putih
1 sudu kecil
Bawang Merah
2 sudu kecil
Sos tomato
1 sudu kecil
Serai (dititik)
1 batang
Daun Ketumbar
1 sudu kecil
Coklat butang
1 sudu kecil
Bahan
Kuantiti
Cara-cara
Coklat Masakan (dihiris)
100 gm
i. sapukan jus limau disekililng gelas dan
letakkan serbuk koko.
ii masukkan airkrim, ais batu dan susu kedalam
pengisar
iii. kisar sehingga sebati dan tuangkan kedalam
gelas
iv. paipkan krim putar diatas dihiasi serbuk
koko dan
coklat kacang.