EPISOD 1  |  EPISOD 2  |  EPISOD 3  |  EPISOD 4  |  EPISOD 5  |  EPISOD 6  |  EPISOD 7EPISOD 8
EPISOD 9EPISOD 10  |  EPISOD 11EPISOD 12EPISOD 13

Makanan pembuka selera menggabungkan makanan laut seperti udang, ikan dan ketam. Kesemua makanan laut ini dicincang lumat dan kemudiannya digaul bersama serbuk roti dan telur. Disediakan secara traditional namun mempunyai sedikit sentuhan moden bagi menambah kelazatannya. Sos coklat pula mengabungkan sos cili, sos tomato dan juga serai dimasak dengan perlahan untuk lebih enak. 
 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Bergedil Makanan Laut

Isi Ketam

300 gm

i. cincang isi ketam, ikan, udang dan gaul sebati

ii. masukkan mayonis, serbuk roti, telur, daun bawang dan bawang goreng

iii. Masukkan garam secukup rasa dan bentukkan bulat

iv. celupkan kedalam telur dan goreng dengan sedikit minyak

Isi Ikan

200 gm

Isi Udang

200 gm

Mayonis

2 sudu besar

Serbuk roti

1 sudu besar

Telur

2 biji

Daun Sup

10 gm

Bawang Goreng

10 gm

Garam

Secukup rasa

Lemak Koko (untuk mengoreng)

 

Sos Coklat Pedas Manis

Sos Chili

3 sudu besar

i. tumis bawang merah dan bawang putih

ii. masukkan serai dan biarkan seketika

iii. masukkan sos chili thai, sos coklat dan sos tomato

Bawang Putih

1 sudu kecil

Bawang Merah

2 sudu kecil

Sos tomato

1 sudu kecil

Serai (dititik)

1 batang

Daun Ketumbar

1 sudu kecil

Coklat butang

1 sudu kecil



 



 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Coklat Masakan (dihiris)

100 gm

i. sapukan jus limau disekililng gelas dan letakkan serbuk koko.

ii masukkan airkrim, ais batu dan susu kedalam pengisar

iii. kisar sehingga sebati dan tuangkan kedalam gelas

iv. paipkan krim putar diatas dihiasi serbuk koko dan
coklat kacang.

Ais batu

1 cawan

Susu UHT

200 gm

Krim Putar

20 ml

Aiskrim Coklat

4 skop

Serbuk koko

1 sudu kecil

Coklat kacang (choclate bean)

1 sudu besar

Limau nipis

1 biji

 

 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi