EPISOD 1
| EPISOD 2 |
EPISOD 3 |
EPISOD 4 |
EPISOD 5 |
EPISOD 6 |
EPISOD 7 |
EPISOD 8
EPISOD 9
| EPISOD 10 |
EPISOD 11 |
EPISOD 12 |
EPISOD 13 |
Daging dibakar bersama perapan coklat dan dicampur bersama sayuran
segar seperti paku pakis, bawang, bunga kantan, serai, cili padi dan
ketumbar.
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Daging |
Daging (bahagian lembut) |
400 gn |
i. perap daging bersama bahan-bahan perapan |
Sos tiram |
1 sudu besar |
ii. panggang sehingga masak dan potong memanjang |
Sos ikan |
2 sudu besar |
|
Serbuk koko |
1 sudu kecil |
|
Lada hitam |
Secukup rasa |
|
Garam |
Secukup rasa |
|
|
|
|
Kerabu |
Daun salad |
4 keping |
i. campurkan semua bahan bersama sos tiram, jus
limau dan serbuk koko. |
Taugeh (direbus) |
200 gm |
Serai |
1 batang |
ii. masukkan daging yang telag dipanggang dan
gaul |
Pucuk paku (direbus) |
100 gm |
sebati |
Bawang merah (dihiris) |
3 biji |
|
Bunga kantan (dihiris) |
½ biji |
|
Daun ketumbar (dihiris) |
50 gm |
|
Sos tiram |
1 sudu kecil |
|
Jus limau |
2 sudu besar |
|
Beras goreng (ditumbuk) |
1 sudu besar |
|
Pes Koko |
1 sudu kecil |
|
Keresek |
1 sudu besar |
|
Cili padi (dihiris) |
30 gm |
|
Daun limau (dihiris) |
2 keping |
|
Gula |
2 sudu besar |
|
Santan |
2 sudu besar |
|
|
Pisang yang digaul bersama serbuk koko dibalut bersama kulit
popiah digoreng dan dihidangkan
bersama sos coklat dan hirisan coklat.
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Pisang |
4 biji |
i. sapukan pisang bersama mentega dan gaulkan |
Kulit Popiah |
4 keping |
dengan gula perang, serbuk koko dan bijan |
Gula perang |
1 sudu besar |
ii. gulungkan didalam kulit popiah dan goreng
sehingga kuning keemasan |
Serbuk Koko |
1 sudu kecil |
Bijan |
1 sudu besar |
|
Sos Coklat |
2 sudu besar |
|
Lemak Koko |
1 sudu besar |
|
Minyak (untuk mengoreng) |
|
|
|
|