EPISOD 1  |  EPISOD 2  |  EPISOD 3  |  EPISOD 4  |  EPISOD 5  |  EPISOD 6  |  EPISOD 7EPISOD 8
EPISOD 9EPISOD 10  |  EPISOD 11EPISOD 12EPISOD 13


Daging dibakar bersama perapan coklat dan dicampur bersama sayuran segar seperti paku pakis, bawang, bunga kantan, serai, cili padi dan ketumbar.
 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Daging

Daging (bahagian lembut)

400 gn

i. perap daging bersama bahan-bahan perapan

Sos tiram

1 sudu besar

ii. panggang sehingga masak dan potong memanjang

Sos ikan

2 sudu besar

 

Serbuk koko

1 sudu kecil

 

Lada hitam

Secukup rasa

 

Garam

Secukup rasa

 

 

 

 

Kerabu

Daun salad

4 keping

i. campurkan semua bahan bersama sos tiram, jus limau dan serbuk koko.

Taugeh (direbus)

200 gm

Serai

1 batang

ii. masukkan daging yang telag dipanggang dan gaul

Pucuk paku (direbus)

100 gm

sebati

Bawang merah (dihiris)

3 biji

 

Bunga kantan (dihiris)

½ biji

 

Daun ketumbar (dihiris)

50 gm

 

Sos tiram

1 sudu kecil

 

Jus limau

2 sudu besar

 

Beras goreng (ditumbuk)

1 sudu besar

 

Pes Koko

1 sudu kecil

 

Keresek

1 sudu besar

 

Cili padi (dihiris)

30 gm

 

Daun limau (dihiris)

2 keping

 

Gula

2 sudu besar

 

Santan

2 sudu besar

 



Pisang yang digaul bersama serbuk koko dibalut bersama kulit popiah digoreng dan dihidangkan
bersama sos coklat dan hirisan coklat.
 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Pisang

4 biji

i. sapukan pisang bersama mentega dan gaulkan

Kulit Popiah

4 keping

dengan gula perang, serbuk koko dan bijan

Gula perang

1 sudu besar

ii. gulungkan didalam kulit popiah dan goreng sehingga kuning keemasan

Serbuk Koko

1 sudu kecil

Bijan

1 sudu besar

 

Sos Coklat

2 sudu besar

 

Lemak Koko

1 sudu besar

 

Minyak (untuk mengoreng)

 

 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi