Jumlah Hidangan: 4 orang |
|
|
|
Bahan-Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Adunan batter |
|
|
Tepung naik sendiri |
200 gm |
i. untuk menyediakan batter campurkan tepung
bersama |
Telur
Garam |
1 biji
1 sudu kecil |
Mentega, garam dan gula.
ii.masukkan telur dan kacau sehingga sebati |
Mentega cair |
50 ml |
iii. tuangkan air perlahan-lahan dan kacau
sehingga adunan |
Gula kastor |
1 sudu besar |
sebati dan lembut |
Air |
½ cawan |
|
Susu UHT |
250 ml |
|
Serbuk koko |
1 sudu kecil |
|
|
|
|
Untuk pisang |
|
|
Pisang |
4 biji |
i. buang kulit pisang dan belah pisang pada
saiz 3 cm |
Sos coklat |
1 cawan |
ii. cucuk pada lidi satay dan celupkan
didalam adunan |
Kacang Badam (goreng & kisar) |
200 gm |
Batter. |
Minyak masak (untuk mengoreng) |
300 ml |
iii. goreng sehingga kuning keemasan. Angkat
dan toskan |
Lidi satay |
4 batang |
iv. celupkan didalam sos coklat dan taburkan
kacang |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|