EPISOD | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13
 


 


 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

 

Ayam

400 gm

i. tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan

Bawang putih (dicincang)

3 ulas

pula cili boh. Diikuti cili kering

Halia (dihiris)

4 cm

ii. satukan semua sos dan kicap.

Kacang gajus (digoreng)

200 gm

iiii. tuangkan kedalam kuali dsn masukkan coklat butang

Cili kering

4 tangkai

iv. masukkan pula sayur-sayuran dan ayam

Cili boh

1 sudu kecil

v. pekatkan dengan tepung yang dicampur air.

Sos Tiram

1 sudu besar

v. perasakan dan masukkan kacang. Siap untuk

Sos L& P

1 sudu kecil

dihidang

Kicap cair

1 sudu besar

 

Coklat butang

1 sudu besar

 

Lemak koko

2 sudu besar

 

Kicap pekat

1 sudu kecil

 

Sos cili

1 sudu besar

 

Sos tomato

1 sudu besar

 

Lada benggala Hijau

1 biji

 

Lada benggala meah

1 biji

 

Minyak bijan

Daun bawang

sudu kecil

1 tangkai

 

Tepung jagung (dicampur air)

1 sudu besar

 



 



 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan-Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Adunan batter

 

 

Tepung naik sendiri

200 gm

i. untuk menyediakan batter campurkan tepung bersama

Telur 

Garam

1 biji

1 sudu kecil

Mentega, garam dan gula.

ii.masukkan telur dan kacau sehingga sebati

Mentega cair

50 ml

iii. tuangkan air perlahan-lahan dan kacau sehingga adunan

Gula kastor

1 sudu besar

sebati dan lembut

Air

 cawan

 

Susu UHT

250 ml

 

Serbuk koko

1 sudu kecil

 

 

 

 

Untuk pisang

 

 

Pisang

4 biji

i. buang kulit pisang dan belah pisang pada saiz 3 cm

Sos coklat

1 cawan

ii. cucuk pada lidi satay dan celupkan didalam adunan

Kacang Badam  (goreng & kisar)

200 gm

Batter.

Minyak masak (untuk mengoreng)

300 ml

iii. goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan

Lidi satay

4 batang

iv. celupkan didalam sos coklat dan taburkan kacang

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi