Jumlah Hidangan: 4 orang |
|
|
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
|
Ketam (siang dan bersihkan) |
6 ekor |
i. gaul ketam bersama sedikit serbuk kunyit dan
garam |
Lemak koko |
2 sudu besar |
Kemudian goreng ketam seketika bersama minyak
masak |
Minyak masak |
1 cawan |
Dan lemak koko |
Minyak bijan |
1 sudu besar |
ii. tumis bawang merah dan putih dan masukkan
semua |
Bawang putih (dicincang) |
5 ulas |
bahan yang
telah dicincang |
Bawang merah (dicincang) |
3 biji |
iii. tuangkan sos cili, tomato, tiram dan coklat
butang |
Halia (dicincang) |
2 cm |
iv. masukkan serai, stok ayam dan perasakan
dengan |
Cili padi (dicincang) |
5 tangkai |
garam dan gula |
Serai (diketuk) |
2 batang |
v. pecahkan telur dan masukkan kedalam |
Daun ketumbar (dicincang) |
5 gm |
v. akhir sekali masukkan ketam tadi.
|
Tomato (dipotong dadu) |
1 biji |
|
Sos cili |
3 sudu besar |
|
Sos tomato |
2 sudu besar |
|
Sos tiram |
1 sudu besar |
|
Coklat butang |
1 sudu besar |
|
Telur |
2 biji |
|
Gula |
Secukup rasa |
|
Garam |
Secukup rasa |
|
Lada putih |
Secukup rasa |
|
Stok ayam |
1 cawan |
|
Serbuk kunyit |
1 sudu kecil |
|