s

EPISOD | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

 

Jumlah Hidangan: 6 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Lemak Koko

1 sudu besar

i.       Tumis bawang merah dan bawang putih dgn

Bawang merah

4 ulas

lemak koko.

Bawang putih

2 ulas

ii.      Masuk safron, paprika dan beras. Kacau seketika

Safron

1 sudu kecil

iii.    Masukkan pula semua makananan laut dan kacau

Paprika

1 sudu besar

perlahan-lahan. Diikuti dengan tomato

Serbuk koko

1 sudu kecil

iv.    Tuang 2 cawan stok dan biarkan sedikit kering

Stok ayam

5 cawan

v.      Selepas itu masukkan baki stok sehingga habis

Beras

2 cawan

vi.    Perahkan lemon dan kacau perlahan-lahan supaya

Mussel

300 gm

nasi tidak hancur.

Udang

300 gm

vii.   Tutupkan periuk dan biarkan nasi masak sepenuhnya

Sotong

300 gm

viii. Apabila nasi hampir masak masukkan coklat dan

Isi ikan

300 gm

Taburkan daun pasli.

Daun pasli

1 sudu kecil

 

Tomato ceri

200 gm

 

Lemon

2 biji

 

Coklat rice putih

100 gm

 

Lada hitam

Secukup rasa

 

Garam

Secukup rasa

 

 

.................................................................................................................................................................................
 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Pisang (masak)

7 biji

i. Pisang dibuang kulit dan dilenyek-lenyek sehingga

Daun pisang

5 helai

Hancur

Kelapa parut

300 gm

ii. Masukan tepung gandum, serbuk koko dan garam.

Tepung gandum

400 gm

Kacau sehingga sebati.

Serbuk koko

100 gm

iii. layurkan daun pisang supaya mudah untuk

Garam

Secukup rasa

Dilipat.

Coklat putih

100 gm

iv. Bentangkan daun pisang dan letakkan adunan

 

 

Pisang tadi. Taburkan pula kelapa parut dibahagian

 

 

Tengah.

 

 

v. lipatkan kemas dan kukus sehingga masak di dalam

 

 

Pengukus. Enak dihidangkan bersama sos

 

 

Coklat putih