Chef Kamarul  Chef Manan
 

 

Nama:
Abdul Manan Bin A. Rahaman (Chef Manan)

Profesion:
Penolong Pegawai Penyelidik (Seni Kulinari)
Bahagian Kimia dan Teknologi,
Lembaga Koko Malaysia.

Pendidikan:

  • Sijil Pembuatan, Dekorasi Kek & Bakeri di Food Institute Malaysia, Kelana Jaya (FIM)
  • “14 Day Professional Bakery Course” di Creative Culinary Singapore
  • Diploma Seni Kulinari, UiTM (2000-2003)
  • Bachelor of Science - Culinary Management, UiTM (2008)

Pengalaman Profesional:
• Penolong Pegawai Penyelidik ( Seni Kulinari ) Pembangunan Produk Makanan 
  berasaskan koko di Bahagian Kimia dan Teknologi, LKM.
• Tenaga Pengajar bagi Kursus Asas Pembuatan Kek Berasaskan Koko di Pusat
  Penyelidikan Hiliran Koko,LKM.
• Tenaga Pengajar bagi Kursus Coklat Buatan Tangan, Kek dan Biskut kepada guru dan
  pelajar Sekolah Menengah Teknik.
• Tenaga Pengajar Masakan Timur dan Barat bagi Kakitangan Institut Penilaian Negara
  (INSPEN).
• Demonstrasi Coklat Buatan Tangan,Dekorasi Kek,Pastri dan Demonstrasi Make- Up
  Berasaskan Koko (Beauticoa) sempena MICF (Malaysian International Cocoa Fair)
  MICCOS (Malaysian International Comodity and Conference Showcase),Malay
  Wedding,Mini MAHA, MCCD (Malaysian Cocoa and Chocolate Day 2010).

Pencapaian:
Kepujian dalam Sijil “14 Day Professional Bakery Course” di Creative Culinary Singapore
Kad ucapan terima kasih dan penghargaan daripada Tun Dr. Mahathir bin Mohammed
Dan Tun Dr. Siti Hasmah bte Mohd. Ali.

Kemahiran Seni Memasak:
• Coklat Buatan Tangan.
• Seni Kreatif Coklat.
• Seni ukir buah- buahan.
• Seni ukir sayur- sayuran.
• Seni ukir ais.
• “Butter Sculpture” (arca mentega).