 |
Nama:
Abdul Manan Bin A. Rahaman (Chef Manan)
Profesion:
Penolong Pegawai Penyelidik (Seni Kulinari)
Bahagian Kimia dan Teknologi,
Lembaga Koko Malaysia.
Pendidikan:
-
Sijil Pembuatan, Dekorasi Kek &
Bakeri di Food Institute Malaysia, Kelana Jaya
(FIM)
-
“14 Day Professional Bakery Course” di
Creative Culinary Singapore
-
Diploma Seni Kulinari, UiTM (2000-2003)
-
Bachelor of Science - Culinary Management, UiTM
(2008)
|
Pengalaman
Profesional:
• Penolong Pegawai Penyelidik ( Seni Kulinari )
Pembangunan Produk Makanan
berasaskan koko di Bahagian Kimia dan Teknologi, LKM.
• Tenaga Pengajar bagi Kursus Asas Pembuatan Kek
Berasaskan Koko di Pusat
Penyelidikan Hiliran Koko,LKM.
• Tenaga Pengajar bagi Kursus Coklat Buatan Tangan,
Kek dan Biskut kepada guru dan
pelajar Sekolah Menengah Teknik.
• Tenaga Pengajar Masakan Timur dan Barat bagi
Kakitangan Institut Penilaian Negara
(INSPEN).
• Demonstrasi Coklat Buatan Tangan,Dekorasi
Kek,Pastri dan Demonstrasi Make- Up
Berasaskan Koko (Beauticoa) sempena MICF (Malaysian International Cocoa
Fair)
MICCOS (Malaysian International Comodity and Conference Showcase),Malay
Wedding,Mini MAHA, MCCD (Malaysian Cocoa and Chocolate Day 2010).
Pencapaian:
Kepujian dalam Sijil “14 Day Professional Bakery
Course” di Creative Culinary Singapore
Kad ucapan terima kasih dan penghargaan daripada Tun
Dr. Mahathir bin Mohammed
Dan Tun Dr. Siti Hasmah bte Mohd. Ali.
Kemahiran Seni Memasak:
• Coklat Buatan Tangan.
• Seni Kreatif Coklat.
• Seni ukir buah- buahan.
• Seni ukir sayur- sayuran.
• Seni ukir ais.
• “Butter Sculpture” (arca mentega).
|