Episod : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Nama Resipi: Teriyaki Kambing Koko

Bahan-bahan

Kuantiti

Daging (Biri-biri)

4 keping atau 400 gm

Kicap Cair

1 cawan

Cuka

1 sudu besar

Madu

½ cawan

Kicap Pekat

1 sudu besar

Minyak Bijan

1 sudu kecil

Sos Tiram

1 sudu kecil

Coklat Butang Gelap

2 sudu besar

Lemak Koko

1 sudu besar

Bawang Merah

1 biji

Bawang Putih

2 ulas

Brokoli

200 gm

Garam

Secukup rasa

Lada Putih

Secukup rasa

Cara-cara

1.      Campurkan kicap cair, kicap pekat dan sos tiram. Panaskan.

2.      Kemudian masukkan madu, minyak bijan dan cuka. Perlahankan api.

3.      Kemudian tutup api dan masukkan coklat. Kacau sehingga coklat cair spenuhnya.

4.      Perapkan daging persama sos tadi selama 15 minit.

5.      Grill atau panggang sehingga masak. Angkat dan potong memanjang.

6.      Panasakan kuali dan tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan brokoli, perasakan dengan garam
  dan lada putih.

7.      Masukkan pula daging dan kacau rata.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Peralatan yang digunakan:
Kepingan marmar
Acuan plastic pindah corak
Plastik pindah corak
Scraper/alat perata
Jangka suhu/ thermometer

Bahan-bahan:
250gm Coklat gelap tulen

Cara membuat:

  • Blok coklat dipotong dan dihiris kepada kepingan-kepingan kecil supaya mudah dicairkan.

  • Teknik pencairan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’. Proses ini mengambil masa selama kira-kira 10-15 minit dengan suhu mencecah 45-50’c.

  • Pastikan wap air panas tidak masuk kedalam coklat kerana ia akan merosakkan tekstur coklat.

  • Tuangkan ¾ coklat yang telah dicairkan keatas permukaan kepingan marmar.Tinggalkan ¼ lebihan coklat tadi di dalam magkuk.

  • Suhu didalam bilik mestilah pada paras 24-25’c. (berhawa dingin)

  • Proses penstabilan kistal perlu dilakukan dengan segera untuk menurunkan suhu coklat daripada 45-50’c kepada 29’c-30’c.

  • Seterusnya,coklat tadi bolehlah dimasukkan kedalam acuan plastic pindah corak,mengikut corak plastik berwarna yang dipilih dan ratakan dengan menggunakan alat perata atau spatula plastik.

  • Setelah permukaan acuan tadi dibersihkan, acuan coklat perlu dihentakkan supaya tiada gelembung udara yang terperangkap di dalam coklat.

  • Sejukkan coklat yang telah siap kedalam peti sejuk selama 15-20 minit pada suhu 7-10’c.

Coklat yang sudah lekang boleh dikeluarkan dari acuan dengan mudah dan dihidangkan.