Episod : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Nama Resipi: Udang Masala Koko

Bahan-bahan

Kuantiti

Udang Besar

10 ekor

Bawang Besar

2 biji

Cili boh

2 sudu besar

Serbuk Jintan Manis

1 sudu kecil

Serbuk Koko

1 sudu kecil

Serbuk Garam Masala

1 sudu kecil

Serbuk Kunyit

1 sudu kecil

Serbuk Lada Hitam

1 sudu kecil

Daun Kari

1 tangkai

Daun Ketumbar

1 tangkai

Biji Sawi

1 sudu kecil

Air Asam Jawa

cawan

Coklat Gelap (dihiris)

2 sudu besar

Garam

Secukup rasa

Lemak Koko untuk menumis

1 sudu besar

Cara-cara

1.      Panaskan koko dan tumis biji sawi bersama cili boh dan daun kari.

2.      Masukkan semua rempah ratus dan biarkan seketika.

3.      Kemudian masukkan serbuk koko diikuti dengan udang. Kacau sehingga sebati.

4.      Masukkan air asam jawa dan duan ketumbar.

5.      Akhir sekali perasakan dengan garam.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Peralatan yang digunakan:

Kepingan marmar
Scraper/alat perata
Jangka suhu/ thermometer
Kertas minyak
Sudu kecil

Bahan-bahan:

250gm Coklat susu tulen
Kacang pecan (dipanggang)
Gula halus berwarna (hiasan)

Cara membuat:

  • Blok coklat dipotong dan dihiris kepada kepingan-kepingan kecil supaya mudah untuk dicairkan.

  • Teknik pencairan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’. Proses ini mengambil masa selama kira-kira 10-15 minit dengan suhu mencecah 45-50’c.

  • Pastikan wap air panas tidak masuk kedalam coklat kerana ia akan merosakkan tekstur coklat.

  • Tuangkan coklat yang telah dicairkan keatas permukaan kepingan marmar.Tinggalkan lebihan coklat tadi di dalam magkuk.

  • Suhu didalam bilik mestilah pada paras 24-25’c. (berhawa dingin)

  • Proses penstabilan kistal perlu dilakukan dengan segera untuk menurunkan suhu coklat daripada 45-50’c kepada 27’c.

  • Letakkan secamca coklat keatas kertas minyak dengan menggunakan sudu kecil dan ratakanmenjadi kepingan bulat.Letakkan kacang pecan (sudah dipanggang) yang telah dicelupkan coklat putih tadi, dan dihiaskan dengan gula halus berwarna.

  • Bolehlah dihidangkan kepada tetamu..