Episod : 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Nama Resipi: Udang BBQ Coklat Putih

Bahan-bahan

Kuantiti

Udang (sederhana besar)

8 ekor

Macon/breakfast strip

8 keping

Sosej

2 batang

Bawang Merah (belah 8)

2 biji

Keju Cheddar

4 keping

Coklat Putih (dicairkan)

100 gm

Daun Ketumbar (dicincang)

1 tangkai

Cili Hijau (dicincang)

2 biji

Lemak Koko untuk gris

1 sudu besar

Jus Limau

1 sudu besar

Garam

Secukup rasa

Cara-cara

1.      Cairkan coklat putih di dalam ketuhar gelombang selama 2 minit.

2.      Masukkan cili, daun ketumbar, jus limau dan garam

3.      Gaulkan bersama udang sehingga sebati.

4.      Diatas macon/breakfast strip – letakkan keju, bawang merah, sosej dan udang. Gulung kemas dan  
  
cucukkan pada lidi satay.

5.      Ulangi proses sehingga selesai.

6.      Grill atau panggang sehingga masak.

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Peralatan yang digunakan:

Kepingan marmar
Acuan plastik
Scraper/alat perata
Jangka suhu/ thermometer
Sudu kecil

Bahan-bahan:

250gm Coklat susu tulen
Buah prun

 

Cara membuat:

  • Blok coklat dipotong dan dihiris kepada kepingan-kepingan kecil supaya mudah untuk dicairkan.

  • Teknik pencairan dengan menggunakan kaedah ‘double boiler’. Proses ini mengambil masa selama kira-kira 10-15 minit dengan suhu mencecah 45-50’c.

  • Pastikan wap air panas tidak masuk kedalam coklat kerana ia akan merosakkan tekstur coklat.

  • Tuangkan coklat yang telah dicairkan keatas permukaan kepingan marmar.Tinggalkan lebihan coklat tadi di dalam magkuk.

  • Suhu didalam bilik mestilah pada paras 24-25’c. (berhawa dingin)

  • Proses penstabilan kistal perlu dilakukan dengan segera untuk menurunkan suhu coklat daripada 45-50’c kepada 27’c.

  • Seterusnya,coklat tadi bolehlah dimasukkan kedalam acuan dan diratakan dengan menggunakan alat perata atau spatula plastik.

  • Setelah permukaan acuan tadi dibersihkan,acuan coklat perlu dihentakkan supaya tiada gelembung udara yang terperangkap di dalam coklat.

  • Masukkan buah prun tadi kedalam setiap lubang coklat dan dengan menggunakan hujung sudu, tekan buah prun tadi kedalam coklat.

  • Bersihkan semula acuan tadi dengan alat perata dan masukkan coklat yang telah siap kedalam peti sejuk selama 15-20 minit di bawah suhu 7-10’c.

  • Coklat yang sudah lekang boleh dikeluarkan dari acuan dengan mudah.