EPISOD | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13
 


 


 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

 

Ayam (dipotong kecil)

500 gm

i. Panaskan minyak dan lemak koko dan masukkan ayam.

Lemak Koko

1 sudu besar

ii. biarkan sehingga 3 suku masak..

Couscous

500 gm

iii. masukkan bawang diikuti tomato

Bawang besar (potong dadu)

1 biji

iv. selepas itu masukkan rempah ratus, serbuk koko dan

Tomato (potong 6)

2 biji

biarkan masak seketika

Serbuk halia

1 sudu kecil

v. masukkan sedikit air jika perlu. Keluarkan ayam

Serbuk kunyit

1 sudu kecil

vi tuangkan air dan biar mengelegak sebelum

Serbuk lada hitam

1 sudu kecil

Dimasukkan couscous. Kacau sehingga kembang

Kulit kayu manis

1 ketul

vii. masukkan sayur-sayuran dan juga dan kacang

Paprika

1 sudu besar

vii kacau rata sebelum dimasukkan ayam. Perasakan

Saffron

1 gm

Dengan garam

Lobak merah (potong dadu)

1 batang

vii. Tutup,perlahankan api dan biarkan masak sepenuhnya.

Zucchini (hijau) (potong dadu)

1 batang

viii. taburkan parsley

Parsley (dicincang)

5 gm

 

Stok ayam

500 ml

 

Kidney beans

300 gm

 

Serbuk koko

1 sudu besar

 

Garam

Secukup rasa

 

 

 

 



 



 


 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Epal merah

5 biji

i. campurkan epal bersama kismis, jus lemon, serbuk koko

Jus lemon

1 sudu kecil

ii. campurkan kacang badam, tepung dan mentega

Kismis

200 gm

sehingga menjadi seperti serbuk roti

Gula kastor

100 gm

iii. diatas kain bersih susun sekeping kulit popiah

Serbuk koko

1 sudu kecil

iv. Mulakan dengan menglis mentega cair, taburkan

Mentega cair

250 gm

Campuran epal, diikuti campuran kacang dan juga cokelat

Mentega (suhu bilik)

200 gm

Cip gelap

Serbuk kacang badam

100 gm

v. buat sehigga 3 lapis. Kemudian gulung dan kemaskan

Tepung gandum

200 gm

Bahagian tepi. Sapukan dengan menetga cair

Kulit popiah

6 keping

vii. letakkan diatas dulang pembakar dan bakar selama

Coklat cip gelap

2 sudu besar

25 minit pada suhu 200° C.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi