Jumlah Hidangan: 4 orang |
|
|
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
|
Ayam (dipotong kecil) |
500 gm |
i. Panaskan minyak dan lemak koko dan masukkan
ayam. |
Lemak Koko |
1 sudu besar |
ii. biarkan sehingga 3 suku masak.. |
Couscous |
500 gm |
iii. masukkan bawang diikuti tomato |
Bawang besar (potong dadu) |
1 biji |
iv. selepas itu masukkan rempah ratus, serbuk
koko dan |
Tomato (potong 6) |
2 biji |
biarkan masak
seketika |
Serbuk halia |
1 sudu kecil |
v. masukkan sedikit air jika perlu. Keluarkan
ayam |
Serbuk kunyit |
1 sudu kecil |
vi tuangkan air dan biar mengelegak sebelum |
Serbuk lada hitam |
1 sudu kecil |
Dimasukkan
couscous. Kacau sehingga kembang |
Kulit kayu manis |
1 ketul |
vii. masukkan sayur-sayuran dan juga dan kacang |
Paprika |
1 sudu besar |
vii kacau rata sebelum dimasukkan ayam.
Perasakan |
Saffron |
1 gm |
Dengan garam |
Lobak merah (potong dadu) |
1 batang |
vii. Tutup,perlahankan api dan biarkan masak
sepenuhnya. |
Zucchini (hijau) (potong dadu) |
1 batang |
viii. taburkan parsley |
Parsley (dicincang) |
5 gm |
|
Stok ayam |
500 ml |
|
Kidney beans |
300 gm |
|
Serbuk koko |
1 sudu besar |
|
Garam |
Secukup rasa |
|
|
|
|