Jumlah Hidangan: 4 orang |
|
|
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Pasta |
Pasta – lasagna |
1 kotak |
i. sediakan pasta lasagna (ikut arahan paket)
|
Sos Daging |
|
|
Bawang merah |
2 biji |
i masukan lemak koko, tumis bawang merah bawang
putih |
Bawang putih |
4 ulas |
ii. masukkan daun bay dan herba campuran |
Herba campuran |
1 sudu besar |
iii. masukkan ayam dan biarkan airnya kering |
Daun bay |
2 keping |
iv. kemudian masukkan tepung, cokelat cip dan
sos tomato |
Sos tomato pasta |
300 gm |
v. didalam bekas tahan haba lapiskan pasta
bersama sos |
Lada hitam |
1 sudu kecil |
Daging dan sos krim dan lapiskan dengan keju
|
Tepung gandum |
2 sudu besar |
Mozarella |
Daging ayam cincang |
400 gm |
|
Mentega |
2 sudu besar |
|
Garam |
Secukup rasa |
|
Keju mozarella |
200 gm |
|
Cokelat cip gelap |
1 sudu besar |
|
Lemak Koko
|
1 sudu besar |
|
Sos krim |
|
|
Susu UHT |
500 ml |
i. panaskan mentega didalam periuk. |
Mentega |
50 gm |
ii. masukkan tepung |
Tepung gandum |
2 sudu besar |
iii. tuangkan susu, kacau dan biarkan pekat |
Keju parmesan |
100 gm |
iv. masukkan pula keju parmeson dan daun bawang |
Daun bawang (dihiris) |
5 gm |
|
Cokelat putih (dicincang) |
1 sudu besar |
|