EPISOD | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13
 


 


 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Pasta

Pasta lasagna

1 kotak

i. sediakan pasta lasagna (ikut arahan paket)

Sos Daging

 

 

Bawang merah

2 biji

i masukan lemak koko, tumis bawang merah bawang putih

Bawang putih

4 ulas

ii. masukkan daun bay dan herba campuran

Herba campuran

1 sudu besar

iii. masukkan ayam dan biarkan airnya kering

Daun bay

2 keping

iv. kemudian masukkan tepung, cokelat cip dan sos tomato

Sos tomato pasta

300 gm

v. didalam bekas tahan haba lapiskan pasta bersama sos

Lada hitam

1 sudu kecil

Daging dan sos krim dan lapiskan dengan keju

Tepung gandum

2 sudu besar

Mozarella

Daging ayam cincang

400 gm

 

Mentega

2 sudu besar

 

Garam

Secukup rasa

 

Keju mozarella

200 gm

 

Cokelat cip gelap

1 sudu besar

 

Lemak Koko

 

1 sudu besar

 

Sos krim

 

 

Susu UHT

500 ml

i. panaskan mentega didalam periuk.

Mentega

50 gm

ii. masukkan tepung

Tepung gandum

2 sudu besar

iii. tuangkan susu, kacau dan biarkan pekat

Keju parmesan

100 gm

iv. masukkan pula keju parmeson dan daun bawang

Daun bawang (dihiris)

5 gm

 

Cokelat putih (dicincang)

1 sudu besar

 



 



 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Krim (dipanaskan)

1 cawan

i. panaskan sedikit krim.

Susu

1 cawan

ii. pukul telur bersama gula sehingga sedikit kembang

Kuning telur

4 biji

iii. masukkan perlahan-lahan krim, kacau sehingga sebati

Esen vanilla

sudu kecil

Masukkan serbuk koko dan esen vanilla

Serbuk Koko

1 sudu kecil

iv. tapis supaya mendapat adunan yang licin

Gula kastor

cawan

v. di dalam bekas letakkan cempedak dan tuangkan adunan

Nangka (potong dadu kecil)

200 gm

tadi.

Gula perang

  cawan

vii. bakar secara bain maries selama 30 minit pada suhu

 

 

180C.

 

 

viii. setelah masak keluarkan dan taburkan gula perang

 

 

Kemudian masukkan di dalam oven kembali atau gunakan

 

 

Torch untuk mencairkan gula

 

 

 

 

 

 


 

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi