s

EPISOD | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13

 

Jumlah Hidangan: 6 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Lemak Koko

1 sudu besar

i.       Tumis bawang merah dan bawang putih

Bawang merah

4 ulas

menggunakan lemak koko diikuti daun kari

Bawang putih

2 ulas

ii.      Masukkan daging dan biarkan masak sehingga

Daging cincang

300 gm

daging kering

Jintan manis

1 sudu kecil

iii.    Selepas itu masukkan pula serbuk koko, serbuk

Serbuk kari

1 sudu besar

kari dan jintan manis. Perasakan dengan garam dan

Serbuk koko

1 sudu kecil

lada putih

Tomato cincang

1 cawan

iv.    Masukkan tomato cincang dan kacau sebati

Garam dan lada putih

Secukup rasa

v.      Biarkan masak sehingga agak kering.

Daun kari

1 tangkai

vi.    Letakkan satu sudu besar diatas papadom dan

Keju mozarella

200 gm

taburkan pula keju mozarella.

Papadom

8 keping

vii.   Bakar didalam ketuhar lebih kurang 5 minit

 

 

atau sehingga keju cair.

 

 

 

 

.................................................................................................................................................................................
 

Jumlah Hidangan: 4 orang

 

 

 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Badam (dicincang)

200 gm

i.         Cairkan gula perang bersma jus lemon dan

Kacang Pistachio (dicincang)

200 gm

Jus oren.

Gajus (dicincang)

200 gm

ii.     Biarkan seketika dan masukkan serbuk koko dan

Jus lemon

1 biji

Pisatchio. Masak sehingga sedikit pekat.

Jus oren

1 biji

iii.    Cairkan mentega dan sapukan pada philo pastry

Gula perang

½ cawan

iv. kemudian taburkan campuran kacang diikuti dengan

Mentega

50 gm

Cip coklat dan gulung philo pastry.

Serbuk koko

1 sudu besar

v. sapukan lagi mentega cair dan Bakar sehingga

Cip coklat putih

50 gm

    kuning keemasan.

Cip coklat gelap

50 gm

 

Philo Pastry

2 keping