EPISOD 1  |  EPISOD 2  |  EPISOD 3  |  EPISOD 4  |  EPISOD 5  |  EPISOD 6  |  EPISOD 7EPISOD 8
EPISOD 9EPISOD 10  |  EPISOD 11EPISOD 12EPISOD 13


Resipi enak campuran isi ketam dan sayur-sayuran dibakar bersama keju dan coklat. Isi ketam akan dikeluarkan sebelum dicincang. Kulit ketam akan digunakan sebagai hiasan dimana isi ketam yang telah dimasak bersama krim dan keju kemudiannya disumbat kedalam kulit ketam dan dibakar bersama serbuk koko dan keju.
 

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Isi Ketam (cicncang)

4 ekor

i. tumis bawang merah dan bawang putih

Kulit ketam

4 keping

ii. masukkan isi ketam dan isi udang dan biarkan masak dan masukkan lobak merah

Isi udang (cincang)

200 gm

Bawang merah

4 biji

iii. tuangkan krim dan masukkan garam, lada putih dan juga daun bawang

Bawang putih

2 ulas

Lobak Merah

100 gn

iv. masukkan kedalam kulit ketam dan taburkan keju dan coklat gelap

Daun Bawangn (hiris nipis)

20 gm

Krim

3 sudu besar

v. masukkan kedalam ketuhar selama 5 minit

Garam

Secukup rasa

 

Lada Putih

Secukup rasa

 

Coklat gelap (disagat)

30 gm

 

Keju mozarella

50 gm

 



Krim paf istimewa yang mudah untuk disediakan, dibakar sehingga kuning keemasan Bahagian tengah
diisi bersama krim putar. Kemudiannya dicelup di dalam sos coklat.

Bahan

Kuantiti

Cara-cara

Mentega

120 gm

i. satukan mentega, air, gula dan garam di dalam periuk

Serbuk koko

5 gm

ii. kacau perlahan-lahan dan masukkan pula tepung,

Gula kastor

2 sudu besar

tutup api dan gaul sebati

Garam

¼ sudu kecil

iii. masukkann telur dan gaul perlahan-lahan

Tepung gandum

150 gm

iv. gunakan bag pastri dan paip berbentuk panjang

Telur

4 biji

v. bakar pada suhu 200°C selama 15 minit atau sehingga kuning keemasan

Air

250 ml

Krim putar

100 ml

vi. belah tengah dan masukkan krim putar dan salutkan atau paipkan bersama sos coklat

Sos coklat

200 ml

 

Utama | Mengenai Kami | Resipi | Kuiz | Profil Chef | Profil Host | Video | Krew | Hubungi