EPISOD 1
| EPISOD 2 |
EPISOD 3 |
EPISOD 4 |
EPISOD 5 |
EPISOD 6 |
EPISOD 7 |
EPISOD 8
EPISOD 9
| EPISOD 10 |
EPISOD 11 |
EPISOD 12 |
EPISOD 13 |
Resipi enak campuran isi ketam dan sayur-sayuran dibakar bersama
keju dan coklat. Isi ketam akan dikeluarkan sebelum dicincang. Kulit
ketam akan digunakan sebagai hiasan dimana isi ketam yang telah
dimasak bersama krim dan keju kemudiannya disumbat kedalam kulit
ketam dan dibakar bersama serbuk koko dan keju.
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Isi Ketam (cicncang) |
4 ekor |
i. tumis bawang merah dan bawang putih
|
Kulit ketam |
4 keping |
ii. masukkan isi ketam dan isi udang dan biarkan
masak dan masukkan lobak merah |
Isi udang (cincang) |
200 gm |
Bawang merah |
4 biji |
iii. tuangkan krim dan masukkan garam, lada
putih dan juga daun bawang |
Bawang putih |
2 ulas |
Lobak Merah |
100 gn |
iv. masukkan kedalam kulit ketam dan taburkan
keju dan coklat gelap |
Daun Bawangn (hiris nipis) |
20 gm |
Krim |
3 sudu besar |
v. masukkan kedalam ketuhar selama 5 minit |
Garam |
Secukup rasa |
|
Lada Putih |
Secukup rasa |
|
Coklat gelap (disagat) |
30 gm |
|
Keju mozarella |
50 gm |
|
|
Krim paf istimewa yang mudah untuk disediakan, dibakar
sehingga kuning keemasan Bahagian tengah
diisi bersama krim putar. Kemudiannya dicelup di dalam sos
coklat.
|
Bahan |
Kuantiti |
Cara-cara |
Mentega |
120 gm |
i. satukan mentega, air, gula dan garam di dalam
periuk |
Serbuk koko |
5 gm |
ii. kacau perlahan-lahan dan masukkan pula
tepung, |
Gula kastor |
2 sudu besar |
tutup api dan gaul sebati |
Garam |
¼ sudu kecil |
iii. masukkann telur dan gaul perlahan-lahan |
Tepung gandum |
150 gm |
iv. gunakan bag pastri dan paip berbentuk
panjang |
Telur |
4 biji |
v. bakar pada suhu 200°C selama 15 minit atau
sehingga
kuning keemasan |
Air |
250 ml |
Krim putar |
100 ml |
vi. belah tengah dan masukkan krim putar dan
salutkan
atau paipkan bersama sos coklat |
Sos coklat |
200 ml |
|
|